Zutphens Hanzekwartet

De handel groeide in de middeleeuwen doordat steden zich in verschillende producten gingen specialiseren. Zutphen richtte zich voornamelijk op hout, haring, zout en brandewijn. De wijnspecialiteit heeft de stad met zijn middeleeuwse wijnkelders eeuwenlang behouden. Zutphen bleef de Hanze lang trouw, langer dan andere steden zoals Nijmegen en Arnhem. Dit was noodgedwongen. Deventer bleef immers ook lang bij de Hanze aangesloten en deze steden konden wederzijds het risico niet lopen dat een van hen de privileges van de Hanze genoot en de andere niet.

Zutphen was dankzij de gunstige locatie aan de IJssel en Berkel al vroeg een vooraanstaand lid van de Hanze. Bovendien genoot Zutphen voordelige handelsvoorwaarden omdat het de eerste stad met stadsrechten in het Hertogdom Gelre was. In 1195 heeft Graaf Otto I van Zutphen die stadsrechten verleend. Zutphen was net als bijvoorbeeld Deventer een zogenaamde principaalstad aan de IJssel. Dat houdt in dat Zutphen andere ‘dochtersteden’ als Doetinchem, Groenlo, Lochem en Emmerik vertegenwoordigde op de jaarlijkse Hanzedag.

Het Hanzekwartet is een concept van:

Neem contact op met Studio ToonWorkz via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met Derk-Jan Rouwenhorst, 06 23 55 09 29


Website: www.toonworkz.nl | E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.