Doesburgs Hanzekwartet

Doesburg werd in 1447 in het Hanze­netwerk opgenomen. Er zijn echter aanwijzingen dat Doesburgse schippers al veel eerder, namelijk in 1302, intensieve handelscontacten hadden met het Koninkrijk Schonen, het tegenwoordige Skåne in Zuid-Zweden. Uit stadsrekeningen blijkt rond 1400 dat Doesburgers al naar vergaderingen van de Hanze in onder meer Zutphen reisden. Ook genoten Doesburgse kooplieden al eerder - zoals uit een rekening uit 1426 blijkt - hanzeatische tolprivi­leges bij de tol in Lobith.

Doesburg was een bijstad. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de hoogte van de hanzeatische belasting. Doesburg betaalde de hanzeatische belasting niet aan Lübeck maar aan Zutphen.
Ook de Hanzebrieven voor Doesburgers werden door de Raad van Zutphen uitgeschreven. Wel was Doesburg actief binnen het Keulse kwartier - een regionaal samenwerkingsverband - waar in voor-vergaderingen de agendapunten van de Hanzedag in Lübeck werden besproken.

 

Het Hanzekwartet is een concept van:

Neem contact op met Studio ToonWorkz via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met Derk-Jan Rouwenhorst, 06 23 55 09 29


Website: www.toonworkz.nl | E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.