Hasselts Hanzekwartet

In 1367 werd Hasselt voor het eerst een Hanzestad genoemd. Via de rivier het Zwarte Water voeren schepen de Stadsgracht in, die werd gebruikt als haven. Aan de gracht woonden rijke kooplieden, adellijke personen en kloosterzusters. De zusters woonden in het Mariaklooster en brachten hun dagen door met bidden en werken. Voor arme en zieke mensen kwam er een Gasthuis, een soort ziekenhuis.
Ook woonde er in Hasselt één van de eerste boekdrukkers van Nederland.
Zijn naam was Peregrinus van Barmentlo.

Hasselt is een oude bedevaartplaats. Uit de wijde omgeving trokken gelovigen jaarlijks naar de Heilige Stede. Pelgrims hadden diverse redenen om op bedevaart te gaan. De één wilde nader tot God komen, de ander wilde een aflaat (kwijtschelding van straffen voor zonden) verkrijgen. Na de kerkelijke plechtigheid bij de Heilige Stede trok het volk in processie door Hasselt. De straten en huizen waren prachtig versierd en er was een groot feest met een kermis en jaarmarkt.

 

Het Hanzekwartet is een concept van:

Neem contact op met Studio ToonWorkz via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met Derk-Jan Rouwenhorst, 06 23 55 09 29


Website: www.toonworkz.nl | E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.