Gronings Hanzekwaret

Groningen lag in de middeleeuwen op een strategische plek: goed bereikbaar vanaf het water via onder andere het Reitdiep en te land via de Hondsrug. Het is dan ook logisch dat Groningen in de middeleeuwen uitgroeide tot een welvarend handelscentrum. Door middel van verdragen en bepalingen trok de stad handel en macht naar zich toe: het stapelrecht liet niet toe dat in de Ommelanden geproduceerde waren ergens anders dan in Groningen mochten worden aangeboden en verhandeld. In de veertiende eeuw sloot Groningen zich aan bij het Hanzenetwerk.

In de vijftiende eeuw groeide de stad Groningen enorm. Welvarende kooplieden lieten aan het A-kerkhof en de Brugstraat hun woonhuizen met kantoor bouwen. Pakhuizen zoals die nog al tijd te zien zijn aan het Hoge der A lagen vol graan, wol en huiden die werden verhandeld in Engeland, maar ook in Duitsland, Denemarken en het Baltisch gebied.
In 1463 kwamen de afgevaardigden van de Hanzesteden samen in Groningen. Deze Hanzedag werd gehouden in het Jacobijnenklooster en was een teken dat de stad nu bij de grote jongens hoorde.

Het Hanzekwartet is een concept van:

Neem contact op met Studio ToonWorkz via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met Derk-Jan Rouwenhorst, 06 23 55 09 29


Website: www.toonworkz.nl | E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.