Harderwijks Hanzekwartet

Harderwijk was al vóór 1280 actief in de Noord-Duitse Hanze. Harderwijkers voerden graan, hout, bier en vis aan uit het Oostzeegebied. Die goederen gingen via Harderwijk naar onder andere Arnhem en Keulen.
Harderwijk behoorde tot de kleinere Hanzesteden, maar speelde toch een stevige rol in dit verbond. In 1494 betaalde Harderwijk ongeveer evenveel ‘contributie’ aan de Hanze als bijvoorbeeld Zwolle. De Vrede van Harderwijk van 8 mei 1446 beëindigde een vierjarige oorlog van Bremen met Holland, Zeeland, Friesland en Vlaanderen.

Een groot deel van de Hanzetijd telde Harderwijk zo’n drieduizend inwoners. De stad had niet alleen een unieke ligging aan de Zuiderzee, maar ook een groot achterland. Hessenwegen maakten transport van goederen mogelijk naar IJsselsteden en steden in het latere Duitsland. Hanzestad Harderwijk was een echte vestingstad met stenen stadsmuren en vijf poorten, twee aan de zeezijde en drie landpoorten. Lange tijd was de imposante toren van de Grote Kerk met zeventig meter de hoogste van Gelre.

Het Hanzekwartet is een concept van:

Neem contact op met Studio ToonWorkz via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met Derk-Jan Rouwenhorst, 06 23 55 09 29


Website: www.toonworkz.nl | E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.