Oldenzaals Hanzekwartet

Oldenzaal is een van de weinige hanze­steden die niet aan het water ligt. De stad sloot in 1261 een handelsverdrag met de Duitse stad Coesfeld, een belangrijke Hanzestad. Dat bracht Oldenzaal binnen het Hanzenetwerk. De Hanze zorgde er voor dat de kooplui uit de stad veiliger konden reizen en voordeliger handelen.
Oldenzaal lag aan enkele belangrijke handelsroutes, bijvoorbeeld aan de verbinding tussen Bremen en Brugge waarover het welbekende Vlaamse laken werd vervoerd. De stad lag bovendien gunstig voor de landhandel met Duitse steden zoals Osnabrück en Münster.

Oldenzaal kreeg in 1049 van de keizer het recht om een eigen weekmarkt te houden. Later mochten de Oldenzalers ook een jaarmarkt organiseren. Markten waren belangrijk in de middeleeuwen, er kwamen veel handelaren en bezoekers op af, waarvoor de boeren uit de regio vooral graan leverden. In de stad werd dit graan opgeslagen in pakhuizen.
Uit een bevestigingsoorkonde uit 1296 blijkt dat de toenmalige bisschop van Utrecht, bisschop Otto III, Oldenzaal stadsrechten verleende. De stad behoorde binnen het hanzenetwerk tot de ‘kleinere’ hanzesteden en liet zich veelal vertegenwoordigen door de grote steden uit de regio,
zoals Deventer.

Het Hanzekwartet is een concept van:

Neem contact op met Studio ToonWorkz via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met Derk-Jan Rouwenhorst, 06 23 55 09 29


Website: www.toonworkz.nl | E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.